Τα χρηματοδοτικά κίνητρα που ξεκίνησε να προσφέρει η Ελλάδα το 2018 για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου και τα οποία διαχειρίζεται το ΕΚΟΜΕ, καθώς και οι βελτιώσεις των νόμων κατά την περίοδο 2019-22 απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα πλέον να επιλέγουν τη χώρα μας για γυρίσματα μεγάλες εταιρείες (Universal, Disney, Amazon, Paramount, Warner, Netflix, Apple TV, Millenium Media). Εκτός από την εισροή ξένων κεφαλαίων, που έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στον εγχώριο κλάδο και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχουν ευεργετηθεί ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος και οι ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εκτοξεύτηκε η ελληνική κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή. Ήδη έχουν υπαχθεί στα χρηματοδοτικά κίνητρα του ΕΚΟΜΕ 273 έργα (ταινίες, σειρές, animation, videogames, post-production), εκ των οποίων 158 είναι ελληνικές και 115 είναι ξένες παραγωγές. Η συνολική επένδυση στην Ελλάδα εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών παραγωγής έχουν δημιουργηθεί περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από τα γυρίσματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.
Η Ελλάδα επιχορήγησε το πρόγραμμα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην χώρα
για τα έτη 2018-2022 με €75 εκ. ενώ για την επόμενη 5ετία έχει δεσμεύσει €200 εκ.
Σκοπός του έργου LoockMe είναι η ανάπτυξη, αξιολόγηση και λειτουργία μίας ανταγωνιστικής πλατφόρμας μέσα από μια ποικιλία καναλιών και εξειδικευμένων υπηρεσιών που θα σκιαγραφεί λεπτομερώς τις δυνατότητες οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο. Η πλατφόρμα θα είναι τεχνολογικά ικανή να υποστηρίξει σημασιολογικό περιεχόμενο, οργανωμένο με διεθνή πρότυπα που να εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με άλλα διεθνή αποθετήρια και προηγμένες προσωποποιημένες τεχνικές πλοήγησης και αναζήτησης. Θα υποστηρίζει υπηρεσίες πρόσβασης και ανάκτησης περιεχομένου από τους τελικούς χρήστες ή χειριστές, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης περιεχομένου, της έξυπνης αναζήτησης, της εξατομικευμένης απάντησης, του σχολιασμού του υλικού, της αναζήτησης βάσει των σχολίων, της προεπισκόπησης των ανακτημένων τμημάτων και πολυκαναλικής διανομής του και των σχετικών ροών μεταδεδομένων.
Μία καινοτόμος πρόταση, όπου θα υπάρχει χαρτογράφηση του πλούτου της χώρας μας, η αποτύπωση του έμψυχου δυναμικού της και των υλικοτεχνικών υποδομών της, η μείωση της γραφειοκρατίας και η οποία θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και ένα ισχυρό εργαλείο, που μπορεί να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ελκυστική στον τομέα των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Η κινηματογραφική βιομηχανία τα τελευταία 20 έτη έχει πραγματοποιήσει έναν ψηφιακό μετασχηματισμό: από μια αναλογική σε μια σχεδόν εξ ολοκλήρου ψηφιακή ροή εργασίας. Εισάγοντας την καινοτομία, έχει δημιουργηθεί ένα υγιές τοπίο όπου η τεχνολογία ακμάζει – αλλά έχει επίσης φέρει μαζί της έναν αυξανόμενο βαθμό πολυπλοκότητας και όγκου περιεχομένου που έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα με αρκετά γραμμικό τρόπο από ένα μείγμα παραδοσιακών τεχνικών.
Το LoockMe αντιμετωπίζει την πολυπλοκότητα αυτή αντιπαραβάλλοντας τις παρακάτω τεχνολογίες:
- Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν το φυσικό τρόπο επικοινωνίας τους στη διεπαφή με υπολογιστικά συστήματα και υπηρεσίες.
- Επεξεργασία Εικόνων και Βίντεο με Συνελικτικά Νευρωνικά Δίκτυα – ΣΝΔ (Convolutional Neural Networks), που συνδυάζει την αυτοματοποιημένη προσθήκη λημμάτων σε κάθε εικόνα τα οποία συνδέονται με τα αντικείμενα τα οποία αναπαριστώνται μέσα σε αυτή
- Περιβάλλον υπολογιστικού νέφους ώστε όλα τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε.
Η πλατφόρμα του LoockMe θα δίνει τη δυνατότητα σε δημόσιους και μη δημόσιους φορείς, να επικοινωνούν τις προϋποθέσεις χρήσης των τοποθεσιών τους. Όταν αυτό είναι εφικτό, θα κατευθύνει τους χρήστες στους ιστότοπους που θα έχουν υποδείξει οι φορείς αυτοί για την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης.